Klub


 

O Klubu

 

Košarkaški klub Napredak Aleksinac osnovan je 1957. godine. Klub se prvobitno takmičio pod imenom Mladost, što je trajalo sve do 1976. godine, kada je klub promenio ime u Napredak, pod kojim se i danas takmiči.

U svojoj dugoj tradiciji klub je imao zapažene rezultate. Neki od njih su:

Takmičenje u Jedinstvenoj Srpskoj ligi u sezoni 1991/92,

plasman u Drugu ligu (u kojoj su se takmičili klubovi iz bivše Jugoslavije) u sezoni 1994/95 i sezoni 1995/96.

Nakon toga klub se takmičio u Srpskoj ligi Istok, sve do sezone 2011/12, kada je izborio plasman u Drugu mušku ligu Srbije, gde se i sad takmiči. To je ujedno i najveći uspeh kluba u njegovoj dugogodišnjoj istoriji.

Uspeh su postizale i mlađe selekcije,takmičeći se u odgovarajućoj uzrasnoj kategoriji. Jedan od najvećih uspeha je bilo učešće na finalom turniru košarkaškog saveza Srbije, u kategoriji kadeta, u sezoni 2006/07.

Klub u sezonu 2016/17 ulazi sa novim sponzorom – Bosphorus Resort Srbija, koji je nazivni sponzor kluba, pa klub nastupa pod imenom KK Napredak Bosphorus Aleksinac!

 

Klub broji oko 150 članova, koji su raspoređeni u odgovarajuće selekcije. Pored prvotimaca, boje kluba brane i mlađe selekcije:

  • mlađi pioniri,
  • mlađe pionirke,
  • pioniri,
  • pionirke,
  • kadeti,
  • juniori i
  • mini basket.

Sa svakom od ovih selekcija rade treneri koji imaju odgovarajuće licence. Posebna pažnja se posvećuje školici košarke, gde treneri upoznaju najmlađe sa prvim košarkaškim koracima. Svaka od ovih selekcija se uspešno takmiči u svom uzrastu, u takmičenjima koje organizuje regionalni košarkaški savez Istočne Srbije.

KK Napredak Bosphorus je jedini klub u regionu koji ima i muške i ženske kategorije, što možemo sa ponosom da istaknemo. Dete našeg kluba je i sadašnja košarkašica KKŽ Crvena zvezda i reprezentativka Srbije Mina Đorđević.

Mina Djordjević

Mina Djordjević

Mina Djordjević

Ognjen Milenković

 

 

INFRASTRUKTURA

 

Hala u Aleksincu se nalazi u širem centru grada, u njoj nastupa KK Napredak. Hala prima 1400 ljudi, a možemo se pohvaliti jednom od najvećih poseta u celoj ligi. Naš klub gleda prosečno 1000 ljudi.

Sportska hala Aleksinac

Sportska hala Aleksinac

 

Ambicije kluba

 

U sezoni 2011/12 klub je napravio najveći uspeh u istoriji i izborio plasman u drugu po rangu ligu u Srbiji. U narednih par sezona KK Napredak beleži napredak i postaje stabilan drugoligaš, koji je u drugoj sezoni bio na korak od plasmana u KLS.

U pripremnom periodu klub je pokazao da ima visoke ambicije i da ozbiljno radi kako bi napredovao u kontinuitetu.

Na memorijalnom turniru „Pive Ivkovića“ u Beogradu, u konkurenciji velikana naše košarke BKK Radničkog i OKK Beograda, kao i Proletera, KK Napredak je uspeo da osvoji trofej, pobedom nad domaćinom turnira u finalu. Za MVP-a turnira proglašen je Dragoljub Šikman, dok je najbolji trener isto iz redova Napretka, gospodin Nikolić.

Napredak je simbol grada, što govori i težnja meštana da aktivno prate sve vesti vezane za klub. Navijačima je to omogućeno putem društvenih mreža. Na zvaničnoj Facebook stranici kluba okupili smo 2000 navijača, dok na Twitter-u klub prati 400 ljudi, što predstavlja dobru bazu za sve aktivnosti koje realizujemo i koje planiramo.

Dolazak nazivnog sponzora, uglednog privrednika iz Turske, sada ponosnog Aleksinčanina Fevzija Šilika, otvara novo poglavlje u istoriji kluba. Napredak Aleksinac je od ovog leta postao KK Napredak Bosphorus Aleksinac. Ovim je klub pokazao da ima ozbiljne ambicije i da planira da u dogledno vreme postane i nešto više od stabilnog drugoligaša.

KK Napredak oseća odgovornost da pokrene i grad, ali i region i pokaže da se i na Jugu Srbije iga dobra košarka. Naša obaveza je da na najbolji mogući način predstavljamo Aleksinac i Jug Srbije u ligi u kojoj učestvujemo i da vredno radimo na svim poljima kako bi napredovali u kontinuitetu. Želimo da napravimo sistem koji će funkcionisati i dugoročno nam donositi odlične rezultate i stalan napredak.

 

 

MEMORIJALNI TURNIR U BASKETU 3x3

 

Memorijalni 3x3 basket turnir “Mića Projović“ u Aleksincu je počeo sa organizacijom 2011. godine, kao ideja košarkaša KK Napredak koje je pokojni Mića Projović trenirao. Te 2011. turnir u Aleksincu je bio jeda od dva 3x3 basket turnira na nivou, uz turnir u Kragujevcu

Na turniru su učestvovali i mnogi igraci koji se danas bave košarkom na vrhunskom nivou. Stefan Jović, osvajač srebra na Olimpijadi u Brazilu, Andreja Stevanović (Dinamik BG) igrao u B reprezentaciji Srbije, Dušan Domović Bulut, svetski broj jedan u basketu,kao i mnogi igraci koji nastupaju u KLS. Turnir je u gostio i legendarne košarkaše iz Srbije, Predraga Danilovića, Nikolu Lončara, Vlade Đurovića, Gorana Grbovića, Slađana Stojkovića...

3x3

3x3

3x3

Basket 3x3 turnir u Aleksincu je proglašen za najbolje organizovan turnir u Srbiji, posećuje ga između 2.000 i 3.000 ljubitelja košarke dnevno.

Na basket turniru 3x3 pored košarkaškog bitan aspekt je i humanitarni deo. Svake godine štićenici doma za decu bez roditeljskog staranja „Hristina Markišić“ dobijaju vredne poklone od strane organizatora i sponzora.