STOJKOVIĆ O PREKIDU SEZONE: OKREĆEMO SE NOVIM IZAZOVIMA

Predsedništvo Superligaša u proširenom sastavu je pre nekoliko dana donelo odluku da se ove sezone ne odigra košarkaška liga Srbije. Među timovima koji su ostvarili plasman u ovo takmičenje je i aleksinački Napredak JKP. O aktuelnim temama, minuloj sezoni i onome što sledi, razgovarali smo sa predsednikom Napretka, Nenadom Stojkovićem.

Nedavno je na predsedništvu Superlige Srbije ubedljivo izglasana odluka o neodigravanju završnice prvenstva. Između ostalih, i Vi ste dali svoj glas protiv odigravanja ovog takmičenja. Zašto ste smatrali da je to najbolje rešenje?

– Ova odluka doneta je ogromnom većinom glasova (10:2). Kad se stanje stvari realno sagleda, nisu postojali uslovi za nastavak takmičenja. Napravljena je ogromna pauza iz već poznatog razloga, a reč je o pandemiji koronavirusa. Igrači su bili prinuđeni na strogo mirovanje, nisu bili ni u kakvom trenažnom procesu. Bilo bi potrebno puno vremena da se oni vrate u optimalnu formu. Pored svega navedeneog, treba reći i da bi te utakmice bile odigravane bez prisustva publike. Ne treba posebno naglašavati koliko aleksinačka publika znači našem klubu. Nije fraza, ona jeste Napretkov šesti igrač. Zamislite da nam dođu Zvezda ili Partizan u Aleksinac, a da se ta utakmica odigra pred praznim tribinama? Ostaje žal za time, velika je šteta za naš grad i klub što nismo ugostili velikane naše košarke.

Osvrnimo se na minulu sezonu. Napredak je u nju ušao kao novajlija, sa opstankom kao jedinim ciljem. Otišli ste korak dalje, plasirali ste se u samu sredinu tabele. Koliko ste zadovoljni sezonom iza nas?

– Pre početka sezone, mnogi su smatrali da ćemo biti ”topovska hrana” za protivničke ekipe i da ćemo se ubrzo vratiti u niži rang takmičenja. Napredak je u ovom prvenstvu klub sa (možda) najmanjom tradicijom i sigurno najmanjim budžetom u odnosu na ostale timove. Uspeli smo da sastavimo konkurentan tim i dobro smo se nosili sa svim protivnicima, koji su vremenom na nas gledali sve ozbiljnije. Malo je reći da sam zadovoljan učinjenim. Naš klub se pojavio na košarkaškoj mapi Srbije i zauzeo visoku poziciju. Presrećan sam zbog to
Sad je jasno da se okrećete novim izazovima, sklapanju tima za novu sezonu. Koji su Vaši naredni koraci?

– Uvek krećemo od pitanja trenera. Poznato je da tri sezone imamo izvanrednu saradnju sa trenerom Nebojšom Raičevićem. U narednom periodu prvo ćemo rešavati taj status, da bismo kasnije mogli da se usredsredimo i na angažovanje igrača. Ima puno nepoznanica o tome kakvo će stanje generalno u sportu biti, zbog svega ovoga kroz šta smo svi prošli. Tu je i nezaobilazno pitanje finansija. Tu moram da istaknem da smo do sada imali odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, mislim da je ta saradnja na zaista visokom nivou.

Klub je iskusniji za jednu sezonu koju ima iza sebe. Koje su prednosti toga što više niste novajlije?

– Imamo jedno veliko iskustvo. Prva godina je najteža u ovakvom rangu takmičenja. Mislim da će stvari u nekom pogledu ići puno lakše, da ćemo sezonu dočekati spremniji nego što je to bio slučaj pre godinu dana. Obezbeđeni su i novi koševi, koji ispunjavaju najviše standarde, a koje su u obavezi da imaju sve hale u kojima se igra Košarkaška liga Srbije.

Kada krećete u pregovore i sastavljanje novog tima? Jeste li već počeli ili uskoro krećete sa tim?

– Mi kao klub nemamo pauzu, posla ima tokom cele godine. Svakako da nas ono glavno očekuje, a to je sastavljanje novog ”mozaika”. Treba očekivati da u narednih 15-tak dana rešimo pitanje trenera. Nakon toga, bavićemo se stvaranjem okosnice tima, koju bi trebalo dogovoriti u narednih mesec – mesec i po dana. Ne treba žuriti, pratićemo situaciju na tržištu. Voleo bih da smo klub sa većim budžetom pa da možemo da se upustimo u trku za nekim konkretnim pojačanjem, ali mi to nismo i moraćemo da budemo strpljivi. Videćemo i sa kolikim sredstvima ćemo raspolagati u budućnosti. Od toga zavisi i sastav tima.

Upravo je naredno pitanje na temu skromnog budžeta kojim raspolaže aleksinački klub. Napredak je iza sebe ostavio mnoge klubove koji imaju znatno veće budžete. Šta je po Vama ključ uspeha?

– Sve što radimo u klubu, trudimo se da radimo maksimalno korektno. Težimo stvaranju uzajamnog poštovanja među svima u klubu. Sa svim igračima dogovaramo samo ono što je realno. Ne bavimo se ničim što kasnije ne bi moglo da bude ispunjeno. Treba imati i puno sreće. Uvek gledamo da, pre svega, odaberemo dobre ljude a potom i dobre igrače. I naravno, da ti igrači ostanu zdravi.

Nije lako ostvariti sve to, kada za konkurente na tržištu imate i velike klubove, sa velikom tradicijom?

– Nimalo nije lako ali je i veliko zadovoljstvo što su svi ti klubovi i istaknuti rukovodioci istih bili u Aleksincu tokom minule sezone. Takođe, najlepše utiske iz Aleksinca ponele su i neke naše najpoznatije sudije: Jovčić, Glišić, Maričić, Juras… Konkurencija će po meni biti još jača, jer su u KLS ligu ušli i kragujevački Radnički i Sloga iz Kraljeva. Nama sledi i razgovor sa opštinskim rukovodstvom, kako bismo znali na koliku pomoć naše Opštine ćemo moći da računamo.

Veliki je broj ljubitelja košarke u Aleksincu i okolini. Šta biste im ovom prilikom poručili, dok željno iščekuju novu sezonu?

– Pre svega, voleo bih da ova bolest ostane iza svih nas. Da se svi okrenemo novoj sezoni i da ne bude nikakvih ograničenja po pitanju broja ljudi koji mogu prisustvovati mečevima. S ponosom mogu da kažem da smo jedna od najgledanijih ekipa i da je svaka utakmica prošla bez i najmanjeg incidenta i da naš klub nije platio ni jednu kaznu. Moja najveća želja je da svi zajedno to ponovimo sledeće sezone. Verujem da ćemo ponovo napraviti konkurentnu ekipu, čijim će zalaganjem na parketu publika biti zadovoljna.ga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

buy dnp online